Mijn eerste koophuis.nl

Lijfrentehypotheek


Bij de lijfrentehypotheek combineer je een lening met een aanvullende voorziening voor je oude dag in de vorm van een lijfrenteverzekering. Hierbij wordt een vooraf afgesproken bedrag omgezet in een lijfrente. Je betaalt elke maand rente over de hypotheek en premie om de lijfrente op te bouwen. Deze kun je beide van je belastbaar inkomen aftrekken.

De uitkering van je lijfrenteverzekering ontvang je periodiek vanaf een afgesproken einddatum. Deze uitkeringen zijn wel belast. Met behulp van deze uitkering kun je de hypotheekrente blijven betalen. Ook kun je er eventueel je pensioen mee aanvullen.

Bij verkoop van je huis, of bij eerder overlijden los je de hypotheek pas af.

De lijfrentehypotheek is ook mogelijk in combinatie met andere hypotheekvormen.


Voordelen


Nadelen

  • Doordat deze hypotheekvorm veel gebruik maakt van fiscaal voordeel, is hij onderhevig aan wijzigingen in de belastingwetgeving.

  • Als de uitkering van de lijfrenteverzekering van start gaat, kan het fiscaal voordeel van de aftrek uitpakken als een fiscaal nadeel.

  • Er is geen mogelijkheid je uitkering in één keer te ontvangen. Dit gebeurt altijd periodiek. Hierdoor kun je de hypotheek niet in één keer aflossen. Dit kan fiscaal nadelig zijn.

  • De lijfrentehypotheek wordt door weinig geldverstrekkers aangeboden.

  • Over de uitkering van de lijfrenteverzekering betaal je inkomstenbelasting.