Mijn eerste koophuis.nl

Hybride hypotheek

 

Deze hypotheek vorm wordt ook wel de spaar/beleggingshypotheek genoemd. Dit omdat deze hypotheek de voordelen van de spaar- en van de beleggingshypotheek combineert.

 

De hybride hypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Je betaalt hierbij hypotheekrente, een premie voor een gemengde verzekering en een inleg voor beleggingen. Je kunt zelf bepalen welk deel van je geld je gebruikt om te sparen, en welk deel je gebruikt voor het beleggingsdeel. Je kunt hier gedurende de looptijd van je hypotheek nog (beperkt) in wisselen. Ook kun je wisselen tussen verschillende beleggingsfondsen. Over de risico’s van beleggen kun je meer lezen onder Beleggingshypotheek.

 

Doordat je zowel een deel kunt sparen, als een deel kunt beleggen, kun je zelf de zekerheid van je lening bepalen. Je bent tevens verantwoordelijk voor het bijhouden van de ontwikkelingen van beurskeursen en de kapitaalmarktrente.


De voorwaarden voor deze hypotheekvorm verschillen per geldverstrekker. Het is daarom raadzaam eerst een geldverstrekker je over deze voorwaarden in te laten lichten alvorens je een overeenkomst aangaat.


Voordelen

  • Je profiteert van maximaal fiscaal voordeel.

  • In de meeste gevallen bouw je belastingvrij vermogen op.

  • Je bepaalt zelf de verhouding tussen sparen en beleggen.

  • Doordat je gedurende de looptijd spaart, is een deel van het eindkapitaal gegarandeerd.

  • Doordat je een deel van je geld belegd, heb je kans op een hoger rendement.


Nadelen

  • Door de grote diversiteit in voorwaarden die geldverstrekkers stellen, zijn hybride hypotheken onderling moeilijk te vergelijken.

  • Je kunt schakelen tussen beleggen en sparen. Wanneer schakelen voor jou gunstig is, is het voor de bank juist ongunstig. Daarom zijn er voorwaarden aan het schakelen gesteld. Deze voorwaarden dien je van tevoren goed door te lezen.

  • Als je halverwege wilt switchen van hypotheekverstrekker, kan dit vaak hoge kosten met zich meebrengen. Let hier van tevoren op.

 Deze hypotheekvorm is geschikt voor mensen die gedurende de looptijd willen switchen tussen beleggen en sparen.