Mijn eerste koophuis.nl

Annuïteiten hypotheek


Bij deze vorm van hypotheken betaal je elke maand een bedrag om je schuld af te lossen. Hierdoor daalt niet alleen je schuld, maar ook je rentelast. Als gevolg hiervan betaal je in het begin vooral rente over de schuld die je hebt staan. Aangezien je schuld door deze afbetaling daalt, daalt ook je rentelast. Hierdoor betaal je aan het eind van de looptijd vooral je schuld af en wordt de rente steeds kleiner. Het bedrag wordt zo gekozen dat je aan het eind van de looptijd de gehele hypotheek hebt afbetaalt.


Het is altijd verstandig er bij het afsluiten van een dergelijke
hypotheek rekening mee te houden, dat je niet kiest voor een maandelijkse last die tegen de top aanzit van wat je kunt betalen. Bij renteverhoging stijgen immers je maandelijkse lasten. Je kunt echter ook kiezen voor een rentevaste periode gelijk aan de looptijd van je lening. Een nadeel hiervan is dat je niet profiteert van eventuele rentedalingen.

Voordelen:

  • Je profiteert extra van inflatievoordeel, doordat je het grootste deel van je aflossing pas aan het eind van je looptijd betaalt.

  • Je hebt niet te maken met hoge aanvangslasten, doordat je in het begin weinig aflossing betaalt.

  • Wanneer je een hogere leeftijd of slechtere gezondheid hebt, is deze hypotheek een ideaal alternatief voor een hypotheek met vermogensopbouw.

  • Je zult weinig problemen ondervinden met het vergelijken van offertes, doordat de meeste annuïteithypotheken ongeveer op hetzelfde neerkomen. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek met vermogensopbouw wil afsluiten, zijn de variaties tussen verschillende hypotheekverstrekkers veel groter.

  • Een hypotheek van deze vorm is gemakkelijk bij verhuizing of bij be├źindiging van de hypotheek.

Nadelen:

  • Doordat de aflossing tijdens de looptijd stijgt, is het fiscaal voordeel kleiner

  • Tijdens de looptijd stijgen de netto lasten, en blijven de bruto lasten gelijk, terwijl het fiscaal voordeel daalt.

  • Vergeleken met hypotheken met vermogensopbouw is deze hypotheek fiscaal minder gunstig.

  • Je profiteert niet van hoge vermogensvorming. Na 20 jaar is pas de helft van je hypotheek afgelost, doordat je met lage netto maandlasten begint

  • Deze hypotheek heeft geen ingebouwde veiligheid tegen eventuele renteverhogingen.


De annuïteitenhypotheek is vooral voordelig voor mensen die niet willen beginnen met hoge aanvangslasten. Bij deze hypotheek zijn namelijk de lasten die je betaalt in het begin lager dan bij de meeste hypotheken. Het is ook een gunstige hypotheekvorm voor mensen die in de toekomst een stijging in inkomsten verwachten, tenzij de fiscale druk toeneemt doordat je bijvoorbeeld in een hoger belastingtarief valt.