Mijn eerste koophuis.nl

Aflossingsvrije hypotheek


Bij deze hypotheek betaal je, zoals de term zelf als suggereert, geen aflossing op je hypotheek. Je maandelijkse lasten bestaan enkel uit
hypotheekrente. Je gaat daarom in feite een levenslange hypotheek aan. Je betaalt deze hypotheek alleen terug wanneer je de woning verkoopt en daarmee het geleende bedrag kunt aflossen. Het is echter wel vaak noodzakelijk een deel eigen geld in te brengen. De hypotheek wordt namelijk nooit hoger dan de executiewaarde van je woning. Meestal is het bedrag dat je ontvangt niet meer dan 75% van deze waarde, met een maximum van 100%. Deze regel wordt toegepast zodat de geldverstrekker altijd de zekerheid heeft dat de woning bij verkoop genoeg oplevert om de opgebouwde schuld af te kunnen lossen.

Voordelen

  • Je profiteert bij deze hypotheek, gedurende de eerste 30 jaar van de looptijd, van maximale fiscale aftrek van de hypotheekrente. Dit is het gevolg van het feit dat er in de looptijd rente wordt betaald over het geleende bedrag.

  • Doordat je niet elke maand een vast bedrag af moet staan voor de aflossing van je hypotheek, heb je tijdens de looptijd meer financiĆ«le middelen tot je beschikking om vrij te besteden.

  • De bruto- en netto kosten blijven gedurende de hele looptijd gelijk. Op deze manier komt je niet voor onverwachte kosten te staan. Dit geldt echter alleen wanneer de rentestand ongewijzigd blijft.

  • Je betaalt tussentijds geen extra verplichte kosten, behalve de rente. Zo zijn er geen tussentijdse aflossingen en vermogensopbouw waar je rekening mee dient te houden.

  • Je kunt nooit teveel lenen, omdat je nooit meer kunt lenen dan de executiewaarde van je huis. Wanneer je je huis verkoopt zijn jij en de geldverstrekker er dus zeker van dat je de hypotheek kunt aflossen.


Nadelen

  • Omdat je geen aflossing voor je hypotheek hoeft te betalen, bouw je ook geen vermogen op. Wanneer je het huis verkoopt moet je immers de opbrengst hiervan afstaan aan de hypotheekverstrekker.

  • Het enige wat je elke maand betaalt is de rente. Je lost dus gedurende de looptijd niks af op de hypotheek.

  • Bij het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek bouw je geen financiĆ«le zekerheid op voor je nabestaanden, tenzij je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten.


Deze hypotheekvorm is geschikt voor mensen die gedurende de looptijd van maximale hypotheekrente aftrek willen profiteren.

De hypotheek is ook geschikt voor mensen die graag lage maandlasten hebben of voor mensen bij wie het afsluiten van een polis onmogelijk is. Hierbij kun je denken aan mensen die ziek zijn of een hogere leeftijd hebben bereikt.

De hypotheek is tevens geschikt wanneer je overwaarde in je woning hebt.